Architect Jan Bloemendal aan het woord

Wonen à la Carte heeft Jan Bloemendal Architecten gevraagd de exclusieve twee-onder-één-kap en vrijstaande villa’s aan het 1e Heezerlaantje te ontwerpen.

Gevestigd in een voormalige drukkerij in Nijkerk werkt hij als zelfstandig architect aan uiteenlopende projecten. Met een specialisme in woningbouw ontwerpt hij zowel voor de particulier als voor de professionele opdrachtgever. Zijn stijl en vormgeving typeert hijzelf als klassiek modern waarbij zijn heldere en sprekende ontwerpen over het algemeen worden uitgedrukt in baksteen. Met de locatie als inspiratiebron ontwerpt hij woningen die mooi passen in de bestaande context.

De locatie is  zowel dorps intiem als levendig landelijk, op een voormalig weiland aan een prachtig laantje. De woningen zijn tussen de bomen door georiënteerd met zicht op het 1e Heezerlaantje met als achtergrond de bosrand. Privé achtertuinen liggen op het zuiden.

“Levendige woningen op een intieme locatie”

SuysenBosch is gelegen in de dorpse setting met sprekende detaillering van Soest zuid grenzend tegen de bosrand. De woningen liggen aansluitend op de bestaande structuur losjes versprongen terug op de kavels achter een informele groene haag. Garages zijn daarbij achter de woningen geplaatst om de open dorpse vrijstaande sfeer te waarborgen. Aards kleurige bakstenen, de heldere kleuren en een verscheidenheid aan daklijnen en raamcomposities  zijn op eigentijdse wijze vertaald in SuysenBosch.

Het ontwerpen van ‘een woning met kap’ is voor mij het vertrekpunt geweest. Om dit te accentueren zijn er flink overstekende goten aan toegevoegd die niet alleen esthetisch maar ook functioneel van aard zijn in de zin van het metselwerk daaronder beschermen. Aan de zichtzijdes gaat de kap vanuit de zijgevel omhoog waaronder de villa zich richt op de omgeving. Dit wordt ondersteund door uitstekende penanten, die als het ware de kap ondersteund en/of erkers allen uitgevoerd in metselwerk. Een spel van verticale en horizontale elementen vormt een compositie waarbinnen de individuele woning zich onderscheidt. De belijning wordt versterkt door betonnen spekbanden en waterslagen. Op het dak van de twee-onder-één-kap liggen als vanzelfsprekend keramische dakpannen in vlakke uitvoering. Dakkapellen in de voorgevel geven schaal aan de dorps- landelijke korrel van de kap. Gemetselde schoorstenen ondersteunen de levendige en robuuste verschijningsvorm en maken van het huis een ‘huis’. De in het oog springende entrees bevinden zich in de zijgevel over 2 lagen. Door de entrees terug te leggen profiteert het woonprogramma maximaal van de omgeving.

Voor het plan hebben we een palet van aardse bakstenen uitgekozen met een prachtige nuance en tekening welke goed te combineren zijn. De vrijstaande woning in wit gekeimd bedacht met daarop een rieten dwarskap. Gecombineerd met de keramische pan en het kleurgebruik van de kozijnen en bakgoten ontstaat een levendig, vrolijk en robuust beeld. Ik ben trots op de plastiek, materialisatie, kleurgebruik en de eerlijke materialen die worden toegepast.

Ik wens de toekomstige bevoorrechte bewoners alvast veel plezier en geluk toe op deze unieke plek aan de rand van het dorp kijkend in het landschap. Uiteraard maken we verder kennis met elkaar aan tafel.

Jan Bloemendal
Projectarchitect